Kriberg
från förr och idag 2006-07-01

Gjorde ett besök i Kriberg tillsammans med några andra 40-talister den 1 juli. 
Den högra vägbilden från 60-talet, grusväg och telefonstolpar. Gruvsilosen skymtar till höger om laven.
Första anhalt blev "Brukshotellet" ca en timme innan vi skulle ta oss ner till Gruvkyrkan.
Jag sökte mig emellertid ganska snabbt ut i samhället för att få en nostalgitripp.

Konsumbutiken finns kvar i olika blå nyanser. Om det är samma tall som sticker upp på baksidan vet jag inte. I så fall bör det vara ett praktexempel på senvuxen fura.
I skyltfönstret till vänster om ingången fanns en liten Lumorama-TV placerad sommaren 1960 med en stor folksamling utanför som glodde på underverket.
Brukshandeln har stått på sin plats lika länge som Konsumbutiken. Den ser ännu mer oförändrad ut. Några skyltfönster är borta och med all sannolikhet även mjölkkrukorna. De fanns på den tiden när mjölken såldes i lösvikt.
Kronåsvägen 2 som verkar vara på väg att förintas. Byggnaden står i ett s k "bas-kvarter" där tjänstemännen bodde. Bilden från 40-talet är ett liknade hus. Jag kan inte placera var i samhället det är, men i bakgrunden pågår ett bygge. Kan det vara polishuset eller Lärarbostaden?
Folkets Hus som byggdes 1939 bl a med bidrag från gruvarbetarna, ett andelssystem med ett avdrag på 1% av lönen dock högst 125 kr.
En festkommitté med 10 män och en städerska (Fru Risberg) stod för driften. Invigning 3/11 1940, första dansen samma månad. Inträde 50 öre + 10 öre/dans.
Bakom Folkets Hus byggdes 1940 en dansbana (se sidan med Gymnastik-uppvisningen). Den revs 1971.


Är det inte fantastiskt? Frälsningsarmén kom tidigt till samhället (1939). På den gamla bilden finns inga byggnader bakom eller till vänster. På den nya bilden ser det nästan likadant ut. Bostaden bakom har kommit till och finns kvar, men "Nybyggena" och "Riksbyggena" har haft sin period. Frälsningsarméns byggnad har stått sig bra. Stentrappan till den lilla ingången är utbytt. De höga fönstren har kortats ner.Vilka minnen har inte den kåken skapat?


Hoppsan! Här vid "Armébacken" har ett hus försvunnit, den röda kåken med tanten som jagade mig med rottingen.
Allt har sin tid.

 

 

 


Kronåsvägen 20 som krympt en våning. Där bor numera ett sympatiskt par sedan några decennier. Före deras tid, när huset hade sin tidigare form så stod en dag en kärring på en av balkonerna och blickade ut över sitt revir med händerna på höfterna. Hon spände ögonen i mig och en kompis som kröp nere i diket framför huset.och sa barskt:
- Jag ser er nog. Kanske ska jag ringa polisen!

Hon levde nog efter devisen att det ska böjas i tid det som krokigt ska bli..

Posthuset som tidigare rymde Fridas Kläder, post, telegraf.
Här satt några kvinnor och skötte telefonväxeln, kopplade samtal till tresiffriga abonnenter, fjärran från dagens teknik


Kronåsvägen 22, dit jag kom en regnig dag 1950. Så lite som förändrats.
Brandsläckaren på bron är borta, en grön tunna med handpump.
Burstedts runda cykelförråd, som syns på ett av flygfotona saknas.
De två soptunnorna som fanns i marken framför källarfönstren har ersatts av moderna plasttunnor (se sidan "Samhället" ang sophämtningen)

Grishusbacken", vägen ner mot byggnaden där man födde upp grisar för att förse "Markan" med mat.

Området med alla garage som byggdes under 50-talet.
Smörjbryggan är borta, men tvättplatsen är kvar.
Anpassad sökning